Piramidele din Giza si Marele Sfinx

Daca alegeti sa faceti un circuit in Egipt puteti vizita una dintre cele sapte minuni stravechi ale lumii  antice, Marile Piramide din Giza sunt probabil cele mai celebre si mai discutate monumente arhitecturale din istorie. Aceste piramide masive au fost de neegalat in inaltime pentru mii de ani de la construirea lor si continua sa ne uimeasca si sa ne incante cu forma lor coplesitoare si perfectiunea aparent imposibila.

Piramidele fac parte din Necropolisul din Giza, care gazduieste si Marele Sfinx, piramide mai mici pentru regine si mai multe complexe pentru muncitori.

Intre ele se evidentiaza piramida lui  Keops  care este construita din peste 2.300.000 de blocuri de calcar, fiecare cantarind mai mult de 2,5 tone. Piramidele sunt monumente care, in viziunea egiptenilor antici, indica drumul catre soare. Colturile lor sunt perfect orientate catre cele patru puncte cardinale.

Pana la sfarsitul sec. XIX, piramida lui Keops a fost cea mai inalta constructie din lume. Exista mai multe teorii asupra functionalitatii ei: observator astronomic, locas de cult, obiect construit si utilizat de fiinte extraterestre… Majoritatea cercetatorilor contemporani considera ca piramidele au fost construite pentru a servi drept morminte faraonilor locul de unde ei aveau sa-si inceapa calatoria mistica spre viata de apoi. 

In interiorul piramidei lui Keops se afla trei camere mortuare, pozitionate vertical. Alte doua piramide egiptene – ale faraonilor Kefren  si Menkaure(Mikerinos) –  au o structura similara piramidei lui Keops.

In timpul faraonilor, piramida lui Keops reprezenta doar un element in complexul funerar, care includea si o mica piramida-satelit, construita, probabil, pentru sotia sa. Starea actuala a acestui complex ne permite sa afirmam ca toate elementele componente au fost finalizate. Aceste piramide au fost construite de catre urmasii lui Keops, faraonii dinastiei a IV-a, si au dimensiuni mai  mici.

Piramida lui Kefren, construita in sec. XXVI i.Hr. este a doua ca marime din Egiptul antic. Ea este situata in apropierea Marelui Sfinx si a piramidelor lui Keops si a lui Menkaure din Giza.

Piramida Menkaure a fost construita mai tarziu. Ea este mai joasa decat celelalte doua si este pozitionata mai la sud de ele. Nu are un plan interior bine determinat.Se presupune ca dimensiunile initiale modeste, stabilite conform statutului lui Menkaure (acesta nu era urmas), au fost marite atunci cand el a devenit faraon.

Marele Sfinx de la Giza, reprezentarea enorma a unei creaturi mitice cu corp de leu si cap de femeieMarele Sfinx de la Giza este cea mai veche sculptura monumentala cunoscuta, insa nu exista date concrete cu privire la momentul in care a fost construita sau de catre cine.

circute Egipt

Vezi aici , ai multe oferte din Egipt www.sejurturism.ro