Locul cel mai venerat de catre lumea crestina e Biserica Sfantului Mormant. In anul 324, Elena, mama imparatului Constantin, descopera ingropata in acest loc crucea rastignirii lui Iisus si, doi ani mai tarziu, imparatul Constantin incepe ridicarea bisericii. Va fi distrusa de persi, refacuta de cruciati. In interiorul bisericii se afla mai multe capele ortodoxe, armene si catolice. Mormantul lui Iisus e o capela greceasca. Din aprilie si pana in septembrie, biserica e deschisa intre orele 5 si 21. In restul anului, e deschisa intre orele 4 si 19. Un orar strict reglementeaza succesiunea serviciilor religioase ale ortodocsilor, catolicilor si armenilor in biserica. Impresionanta e desigur slujba de Pasti. A ramas pana astazi un mister aprinderea luminii in timpul slujbei grecesti de Inviere, cand torta tinuta de preotul oficiant pare sa se aprinda singura din chiar locul mormantului lui Iisus.
In varful muntelui se afla piatra de unde, potrivit traditiei evreiesti, a inceput crearea lumii. Se crede, de asemenea, ca aici se afla stanca pe care Avraam a vrut sa-si sacrifice fiul, pe Isaac. Muntele e si locul din care Mohamed s-a ridicat la cer, unde i-a intalnit pe cei sase oameni importanti (printre care Adam, Abraham si Iisus).
Pe poarta prin care se face accesul in Biserica Sfantului Mormant sunt doua inscriptii adresate pelerinilor „ …. Inchinatorule intra intru bucuria Domnului , in centrul plin de lumina „ si „ Intrati in curtile Domnului , in mormantul datator de viata, unde salasluieste Harul si stapaneste lumina cea binecuvantata”
Coloanele albe din stanga intrarii sunt fisurate in partea de jos , se spune ca intr-un an credinciosii ortodocsi neavand cu ce sa achite taxele impuse de turci pentru intrarea in Sfantul Mormant au stat afara pentru a primi din cer Sfanta Lumina . Atunci lumina dumnezeiasca care coboara in fiecare an in Sambata Mare la Sfantul Mormant , a lovit aceste coloane lasand aceste urme vizibile si astazi.
Piatra Ungerii
La numai cativa metri de la intrarea in biserica este Piatra Ungerii , o lespede din piatra rosiatica care marcheaza locul unde Iosif din Arimateea si Nicodim au asezat trupul Domnului dupa ce l-au coborat de pe cruce. Deasupra placii de marmura atarna mai multe candele , toti credinciosii care ajung in acest loc se roaga la locul unde a fost infasurat cu arome si giulgiu trupul neinsufletit al lui Isus. Pe mozaicul din fata este prezentat in culori vii acest eveniment cutremurator.
Golgota este altarul jertfei mantuitoare
La intrarea in Biserica spre rasarit se inalta o stanca incadrata astazi intr-un paraclis spatios cu doua altare . Acest paraclis este zidit pe piatra Muntelui Golgota , pe locul in care se gasea crucea pe care a fost rastignit Isus Hristos. In dreapta crucii se afla primul altar si marcheaza locul unde Isus a fost dezbracat de hainele Sale si pironit in cuie pe lemnul crucii.
In centrul altarului principal numit Sfanta Golgota este fixata in crapatura stancii o cruce care ne aminteste de rastignirea Domnului . Prin panourile protectoare ale stancii laterale se poate vedea si astazi stanca inrosita de singele lui Hristos care s-a scurs de pe piatra Golgotei spre capatana lui Adam, parintele neamului omenesc al carui pacat a fost rascumparat cu sangele lui Hristos.
Cuviclionul sau Sfantul Mormant
In partea de apus a Bisericii se afla Sfantul Mormant in mijlocul unui spatiu circular acoperit de o cupola uriasa sustinuta de coloane din piatra. Sub centrul acestei uriase cupole este Cuviclionul( camara sau tezaur imparatesc) cu forma unui mormant ebraic vechi.La intrarea in mormant in partea dinspre rasarit se afla Icoana Invierii Domnului cu inscripria „ Invierea lui Hristos vazand sa ne inchinam, Sfantul Domnului Isus…” iar in partea superioara alte inscriptii „ Toti credinciosii sa se inchine tie mormant primitor de viata, ca a fost ingropat in tine si a inviat cu adevarart Hristos Dumnezeu” si „ Cei care negati invierea trupurilor, intrand in mormantul lui Hristos , invatati ca a murit si a inviat di nou, trupul Datatorului de Viata, spre incredintarea invierii celei de pe urma , in care nadajduim”
In fata acestuia atarna numeroase candele.
Cuviclionul este o constructie micuta sub forma dreptunghiulara si are doua incaperi . intrand pe o usa joasa in primul spatiu din interior ajungem in Capela Ingerului
In interiorul acesteia se afla un prestol peste care sta o piatra sub forma patrata. Aceasta piatra este protejata de un geam si si este o bucata din piatra care a fost asezata la usa mormantului lui Hristos. La dreapta si la stanga in pereti sunt doua nise circulare care comunica cu exteriorul . Prin acestea in Sambata Mare de dinaintea Sfintelor Pasti , Patriarhul Ierusalimului scoate cate o torta aprinsa cu sfanta lumina care coboara din cer pentru a o imparti multimii credinciosilor care asteapta afara.
In cea de-a doua incapere a Cuviclionului se afla incaperea numita Sfantul Mormant . Intrarea in aceasta incapere se face pe o usa mica si joasa prin care patrunde doar un singur credincios . In dreapta se afla o lespede din marmura alba care protejeaza locul funerar in care a fost asezat trupul mort al lui Isus, care dupa trei zile a inviat . Milioane de oameni au rostit rugaciuni in acest loc impletite cu lacrimi de durere, multumire sau de speranta. Incaperea permite doar catorva credinciosi sa stea deodata inauntru in timp ce altii asteapta in rugaciune in Capela Ingerului iar altii in jurul Cuviclionului in biserica mare . Inchinarea credinciosilor la Sfantul Mormant este supravegheata in permanenta de catre un calugar ortodocs pentru a se evita imbulzeala.
Biserica Invierii se afla in centru complexului bisericesc si apartine in exclusivitate ortodocsilor.
In mijlocul bisericii se afla un sfesnic special , care marcheaza dupa Sfintele Scripturi centrul geografic si spiritual al pamantului , mai este numit si buricul pamantului.
Sub aceeasi rotonda imensa a Sfantului Mormant se afla si alte altare crestine la sud altarul armenilor, la apus altarul coptilor iar spre nord capela catolicilor.
Urcand cateva trepte ajungem intr-o alta capela catolica undetraditia spune ca Mantuitorul s-a aratat Sfintei Fecioare Maria dupa inviere.
Altarul inchisorii lui Isus
Culoarul care inconjoara Cuviclionul si Biserica Invierii continua din acest loc spre rasarit pana la un mic altar construit peste locul in care soldatii romani l-au pazit pe Isus inainte de a fi rastignit.In pardoseala se afla o lespede de piatra cu doua orificii in care erau introduse picioarele celor condamnati si leeegggate cu lanturi. Sfanta Fecioara Maria a stat aici aproape de Isus impreuna cu alte femei evlavioase. Sfarsita de durerea si umilinta indurata de Isus Maica Domnului a lesinat, acest loc este marcat de o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni, multi crestini o numesc si Icoana Maicii Domnului care clipeste pentru ca in Icoana Maica Domnului inchide si deschide usor ochii.
Altarul Sfantului Loghin este locul unde soltatii romani au omorat un sutas roman cu numele Loghin , care era un fel de superior al soldatilor insarcinat cu supravegherea rastignirii lui Isus. Miscat profund de ceea ce a vazut acesta a marturisit inaintea tuturor caci „cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta”, el fiind decapitat pentru aceasta marturisise , capul sau fiind aruncat la graopa cu gunoi a orasului.
O femeie oarba descopera capul Sfantului si primeste indata vindecare, astfel Sfantul Loghin este primul martir si marturisitor al credintei crestine.
Altarul Impartirii Vesmintelor- este foarte aproape de Golgota, in acest loc soltatii romani au dat cu zarurile pentru camasa lui Isus .
Paraclisul Cununii de Spini
Se afla in imediata apropiere a rastignirii , in centrul paraclisului este un stalp de granit incadrat sub o sfanta masa de marmura. Pe aceasta coloana rupta traditia spune ca a fost asezat Domnul in Pretoriu , cand soldatii romani i-au pus pe cap coroana cu spini.
Credinciosii isi alipesc urechea de sfanta masa care incadreaza stalpul de granit si pot auzi sunetul suferintelor. Multi crestini aud aici loviturile biciului precum si bataile ciocanului care au batut cuiele in mainile si picioarele lui Isus.
Paraclisul aflarii Sfintei Cruci
Intre paraclisul Cununii de Spini si acela al Impartirii Hainelor se afla un culoar care coboara in partea de rasarit a Muntelui Golgota , in vechime aici erau cisterne de acumulare a apei sapate in piatra, in acest loc a fost aruncata crucea lui Isus dupa rastignire impreuna ce cele ale talharilor