Ce trebuie sa stii cand mergi in Tunisia

Desi a fost candva locul unor incidente infricosatoare, Tunisia este, in anasamblu, un loc sigur si pasnic pe care turistii adora sa-l viziteze. Climatul cald, plajele superbe, pietele pline de viata, moscheile inalte, ruinele antice si peisajul desertului atrage milioane de turisti in fiecare an. Inainte de a merge prima data in Tunisia, este bine sa stiti cateva lucruri.

Pasaport si viza

Cetatenii romani sunt scutiti de obligativitatea vizei, indiferent de tipul de pasaport utilizat pentru o perioada legala de sedere de pana la 90 zile.

Se recomanda sa incheiati o asigurare medicala. In cazul in care nu aveti asigurare, accesul la serviciile medicale este dificil.

Siguranta si sanatate

Apa de la robinet poate fi bauta in majoritatea oraselor, dar exista si varianta apei imbuteliate, sa fii sigur.

Vaccinuri: Nu sunt obligatorii vaccinuri la intrarea in Tunisia. Din fericire, Tunisia este o tara unde nu exista riscul pentru malarie.

Terorism: In 2002, terorisii au atacat o sinagoga. Atacul a ucis 14 turisti germani, cinci tunisieni si doi francezi. In 2008, doi turisti austricei au fost rapiti. Cuplul era pe cont propriu si conducea aproape de granita cu Algeria, in desertul Sahara. Au fost eliberati mai tarziu in Bamako, Mali. In afara acestor doua incidente, Tunisia a fost lipsita de atacuri teroriste si este, probabil, cea mai sigura destinatie din Africa de Nord.

Criminalitate: Criminalitatea violenta este extrem de rara in Tunisia, dar furtul este destul de comun in zonele turistice. Evita sa te plimbi singur noaptea, mai ales in zonele nelocuite sau pe plaja. Ai grija de obiectele de valoare ca bijuteriile sau aparatele de fotografiat.

Moneda si banii

Dinarul tunisian este moneda oficiala a Tunisiei. Ce este confuz la dinarul tunisian este ca acesta este echivalentul a 1000 millimes (nu 100 cum este normal). Deci s-ar putea sa ti se faca rau cand vei afla ca datorezi 5.400 pentru o plimbare cu taxiul, cand de fapt sunt doar 5 dinari. Dinarii tunsieni nu pot fi cumparati in afara tarii deoarece nu sunt o moneda tranzactionata pe plan international, dar poti schimba euro in majoritatea bancilor. ATM-urile accepta carduri de credit. Folosirea ATM-urilor e mai rapida si, adesea, mai ieftina. Nu poti sa iei dinari tunisieni in afara tarii, deci incearca sa-i cheltuiesti inainte de a pleca.

Cardurile de credit sunt acceptate si la unele hoteluri, in zonele turistice si la restaurantele din orasele principale, dar vei folosi bani cash de cele mai multe ori.

Cand mergi in Tunisia?

Ca si in alte destinatii, vremea determina care e cea mai buna perioada de a calatori in Tunisia. Daca vrei sa mergi in desert (ceea ce iti recomand), cea mai buna perioada este de la sfarsitul lunii septembrie pana in noiembrie sau din martie pana la inceputul lunii mai. Va fi rece noapte, dar ziua nu va fi atat de cald.

Daca vrei sa mergi la plaja si vrei sa eviti perioada aglomerata, lunile mai, iunie si septembrie sunt perfecte. Majoritatea turistilor viziteaza Tunisia in iulie si august cand soarele straluceste in fiecare zi, apa e perfecta pentru inot si statiunile sunt pline de viata. Rezerva-ti din timp vacanta daca vrei sa mergi in Tunisia in lunile de vara. Vezi aici oferte de -> vacanta in Tunisia.