Ce trebuie sa stii cand mergi in Turcia?

Cu o istorie atat de bogata, nu e de mirare ca Turcia este una dintre cele mai vibrante si mai interesante destinatii din lume. Tara se afla intre Asia, Europa si Orientul Mijlociu, iar Istanbul este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente. Anatolia a fost gazda numeroaselor grupuri istorice semnificative: de la hetiti la greci, de la romani la bizantini si otomani, si, aproape in fiecare oras vizitat, vei gasi ruinele adaposturilor uneia dintre acestei dinastii sau a alteia.

Turcia este una dintre cele mai importante destinatii turistice din lume, cu peisaje spectaculoase si o bogata mostenire istorica. Exploreaza cele mai cunoscute destinatii de vacanta din Turcia, frumoasele statiuni de la mare din regiunile Antalya sau Bodrum, site-urile arheologice, mergi la evenimente sau festivaluri culturale.

Am nevoie de pasaport sau viza?

Ai nevoie de pasaport: Pasaportul trebuie sa aiba o valabilitate de minimul 150 de zile la momentul intrarii in Turcia si sa dispuna de cel putin o fila goala.

Nu ai nevoie de viza: Cetatenii români care calatoresc în Turcia in scop turistic sau de afaceri (intalniri) nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de sedere nu poate depasi 90 zile intr-un interval de 6 luni

Ce limba se vorbeste in turcia?

Limba turca este singura limba oficiala a Turciei si este varianta moderna a limbii vechi anatoliene, datand de mii de ani. Araba nu este vorbita la scara larga in tara, spre deosebire de majoriatea tarilor din Orientul Mijlociu. Majoritatea turcilor inteleg si cateva cuvinte in engleza.

Care e perioada potrivita pentru a vizita Turcia?

Turcia are o clima variata, de la veri fierbinti la ierni inghetate. Temperaturile specifice variaza si in functie de zone. Daca vrei sa mergi la mare si la plaja, vara este cea mai buna perioada sa te indrepti catre: Antalya, Alanya, Side, Kemer, Bodrum, KusadasiDidim sau Marmaris. Iarna, poti admira varfurile din Cappadocia acoperite de zapada sau poti sa te bucuri de preparatele locale din Istanbul, cu toate ca, lunile aprilie, mai sau septembrie ar fi mai potrivite pentru vizitat.

Care este moneda folosita?

Lira turceasca este moneda Turciei si este disponibila in bancnote de 5, 10, 20, 50, 100 si 200. Cel mai usor, poti schimba dolari sau euro in lire turcesti. Casele de schimb ofera cel mai bun curs. Exista ATM-uri in toata Turcia.

Telefonia mobila si internetul

Turcia are 3 operatori de telefonie mobila: Turkcell, Vodafone si Avea. Daca ai roamingul activat, telefonul se va conecta automat la una dintre aceste doua retele mobile. Tarifele pentru roaming sunt foarte mari deoarece Turcia nu este in Uniunea Europeana. Iti recomand sa folosesti internetul wifi de la hotel.

Cum te imbraci?

Turcia este o tara cu populatie islamica. Nu toate, dar unele dintre turcoaice isi acopera capul. Asa cum probabil ai ghicit, mai putin in orasele mari si mai mult in orasele mici. Ca turist, nu ar trebui sa-ti faci griji legat de cum te imbraci in majoritatea staiunilor turistice. Chiar si in orasele mici, localnici sunt prietenosi cu strainii, sau macar incearca. Singurul lucru de care ar trebui sa tii cont este ca atunci cand vizitezi locuri sau cladiri religioase, barbatii trebuie sa aiba genunchii acoperiti, iar femeile trebuie sa-si acopere capul cu o esarfa. Daca mergi sa vizitezi mai multe moschei, ar trebui sa ai o esarfa la tine. Daca ai uitat, nu e nicio problema. Poti imprumuta una de la intrarea in moscheie.

In cele din urma, relaxeaza-te si bucura-te de vacanta in Turcia. Cultura este diferita de la est la vest si orasele mari ca Antalya sunt foarte diferite de cele mici. Daca vrei sa rezervi o vacanta in Turcia, aici gasesti cele mai bune oferte pentru: Antalya sau Bodrum.