Bucataria turceasca este cunoscuta ca una dintre cele trei cele mai vechi si mai bogate bucatarii traditionale din lume, alaturi de bucataria franceza si bucataria chineza.
Desi este de cele mai multe ori asociata cu kebap si baclava are o traditie bogata in supe variate, mancaruri cu ulei de masline, pilaf, produse de patiserie si deserturi insiropate. Ofera gusturi unice in aperitive picante, muraturi, compoturi de fructe, serbet, boza (bautura carbogazoaza din orz) si cafea.
Diversitatea preparatelor turcesti reflecta culturile care locuiesc in regiuni extrem de diferite in ceea ce priveste geografia si clima. Acest lucru a dus la o abundenta in ingrediente si stiluri de gatit. Sud-estul si estul sunt cunoscute pentru mancaruri cu grau si condimente iuti, Marea Egee pentru mancaruri cu ulei de masline si ierburi locale, Marea Neagra pentru varietatea de hamsii si varza, iar Istanbul este o lume in sine cu mancaruri ce au la baza vinetele, nu mai putin de 41 de tipuri.
Legume umplute
Ele constituie un aspect unic in bucataria turceasca. Gasim carne sau orez invelite in frunze de vita de vie sau varza. Exista astazi aproximativ 15 tipuri de legume umplute cu carne.
Mancaruri din carne Exista o varietate mare: de la gratar, carne prajita, kebap, tocanite, carne gatita in oala sau tigaie. Exista de asemenea chiftelute, legume umplute cu carne sau chiar carne preparata cu fructe. Mancaruri cu ulei de masline Acestea sunt parte integranta a meselor de pranz si cina, in special vara. Pot fi servite calde sau reci. Uleiul de masline poate fi folosit pentru a praji vinete, ardeii si dovleceii sau pentru a le gati intr-un sos cu ceapa si bulion.
Masa de Ramadan
Mancarea este mai putin grea decat obisnuia sa fie, dar e alcatuita dintr-un meniu bogat ce include supa, un fel de mancare din carne, produse de patiserie, pilaf sau paste, mancare cu ulei de masline, salata si desert. Traditia de a invita prietenii si rudele la masa continua si azi. Mancarea este insotita de lipii care pot fi cumparate proaspete de la o brutarie din imprejurimi in dupa-amiaza de Ramadan.
Preparate din Istanbul
Este bucataria unui oras imperial cu o mare varietate de ingrediente si stiluri de gatit. Inlude mancaruri si idei din bucataria evreilor, grecilor si armenilor, care au fost parte integranta a societatatii otomane.
Inghetata turceasca In Turcia trebuie neaparat sa gustati inghetata. Aroma este una speciala, iar textura va va surprinde. Este facuta cu salep ( o faina obtinuta din macinarea bulbilor de orhidee) si mastic (o rasina obtinuta din arborele de mastic). Nu ti-ai imaginat niciodata ca inghetata se poate intinde ca guma de mestecat, nu? De cele mai multe ori, inghetata vine la pachet cu un spectacol oferit de vanzatori care vor face sa apara si dispara cornete si bucati de inghetata sub ochii uimiti ai turistilor.
Alege o vacanta in Turcia de la agentia de turism C&AE Business Travel si descopera bucataria turceasca care te va cuceri cu cele peste o suta de tipuri de kebap si deserturile memorabile.