Iordania – taram de culoarea teracotei

Iordania este  locul unde se spune că Moise a zarit “Tara Promisa”, locul în care Isus a fost botezat şi fortareata în care Irod a ordonat decapitarea lui Ioan Botezatorul. Indiferent de gusturi, preferinte si religie, Iordania are mult mai multe de oferit, în afara de zestrea culturala.

Putem incepe cu Aman sau orasul alb  un tur de oras pentru  a ne familiariza cu zona, clima si stilul de viata. Vom fi fascinati de cladiri inalte sau ruine, pentru ca orasul are atat o influenta moderna cat si o importanta istorica deosebita. Exista o diferenta vizibila intre estul Amman-ului unde se afla centrul istoric al orasului si vestul unde modernizarea isi spune cuvantul prin bulevardele largi, cladirile inalte si monumentele ce domina peisajul.

Aici cladirile sunt patratoase din piatra atat cele noi cat si cele vechi, avand culori pale ce te duc cu gandul la desert; colinele au strazi atat de abrupte incat  te temi sa nu scape masinile la vale, zgomot omniprezent, forfota mare , oamenii zambitori şi amabili, toate au constituit o imagine neasteptat de agreabila. Daca ajungeti in Aman trebuie neaparat sa mancati o prajitura la Habiba – o cofetarie  recomandata de toata lumea care a ajuns pe acolo, unde gasiti cele mai bune delicatesuri din Iordania.

Jerash orasul antic, cu o vechime de aproximativ  6500 de ani, a cunoscut o maxima strălucire sub imperiul roman iar ruinele sale sunt recunoscute ca fiind printre cele mai bine conservate din lume. Ascuns multe secole sub nisip, oraşul a fost dezvaluit şi restaurat prin anii 70. Jerash este un exemplu de urbanizare romana în Orientul Mijlociu, format din coloane şi străzi pietruite, temple, teatre, bai, fantani strajuite de ziduri citadine cu turnuri si porti.
In afara de stilul Greco-Roman la Jerash se poate percepe o fină combinaţie dintre Orient şi Occident.

Pe la mijlocul călătoriei în Iordania vine si randul mult asteptatei opriri în oraşul antic Petra  cu istoria unui loc unic in lume si mentionarea lui biblica. Este un oraş misterios disparut timp de secole din istorie, pana în 1812.

Petra, „orasul de piatra”  cu o multitudine de culori ,diverse nuante de roscat , caramiziu si auriu ce impresioneaza pe oricine ajunge acolo, este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei. Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de „Wadi Araba” – larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba.

Orasul Antic Petra  a captat atentia intregii lumi, astfel reprezentantii monumentelor mondiale, in cadrul programului UNESCO, au descris ca tinutul din valea Iordaniei drept „una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”. Astfel, in data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.

Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau ce strabate locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat si la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial  treceau drumurile spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Rosie, si spre Golful Persic, peste desert.

Escavarile care au fost efectuate in zona au aratat ca reusita ridicarii unui oras in pustiu  s-a datorat abilitatii si ingeniozitatii nabataenilor de a controla rezerva de apa, prin crearea unei oaze artificiale.

Zona era traversata de scurte rafale de ploaie, astfel incat era nevoie neaparata de controlare a acestor ploi scurte pentru o buna captare a apei. In acest sens locuitorii au construit bazine, cisterne din piatra si conducte – santuri. Aceste inovatii au reusit sa adune suficienta apa pentru depasitea perioadelor de seceta.

Desi in timpurile antice in orasul Petra se putea veni despre sud, prin Arabia Saudita, pe un drum ce inconjoara Muntele lui Aron, sau traversandu-se inaltul platou muntos de nord, astazi, mojoritatea vizitatorilor intra in vale prin capatul estic al acesteia.

Intrarea in defileu, din partea estica a vaii, este una impresionanta ce uimeste pe orice vizitator. Defileul este unul foarte ingust si inalt, pe alocuri peretii sai apropiindu-se pana la o distanta de 3-4 metri. La capatul acestui minunat defileu se afla cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra, si anume Trezoreria care este sapata in intregime in peretele de piatra auriu-rosiatic dupa care urmeaza locul in care valea se deschide brusc, orasul Petra se infatiseaza in toata splendoarea lui.

Continuand drumul prin minunatul defileu, si trecand de impresionanta Trezorerie, la poalele muntelui se afla un imens „Teatru”, amplasat intr-o pozitie incat din el sa se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere.

Amfiteatrul a fost sapat in peretele de piatra, in timpul constructiei acestuia mutandu-se si unele dintre morminte. In incinta acestuia se mai vad inca urmele unora dintre morminte – gropi rectangulare imprastiate. Formand aproape trei laterale complete, peretele rosiatic din piatra ofera locului conditiile perfecte cerute de un amfiteatru. Pe marginile sale, tot din piatra, au fost sapate si ridicate turnuri de observatie. Aici se tin in prezent spectacole si concerte , pentru ca exista o acustica deosebita intr-un cadru exceptional.

Daca ajungeti in Iordania neaparat sa petreceti o noapte in desertul Wadi Rum, unde veti intalni peisaje care iti taie respiratia. Petreceti o noapte cu beduinii gustati din mancarurile lor si bucurati-va de atmosfera locului.

Ultima oprire, la plaja unde va recomand sa petreceti cateva zile de relaxare totala la Marea Rosie sau Marea Moarta, granita naturala dintre Israel si Iordania.

Mai am atat de multe de vazut , consider ca aceasta calatorie este exotica, mistica, relaxanta si plina de povesti cu  oameni primitori .

Va recomand sa nu ratati sansa de a descoperi Iordania.