Chichén Itzá o minune a culturii si civilizatiei moderne!

Situata undeva in jungla in partea central-nordica a Peninsulei Yucatán, prin semnificatia istorica,Chichén Itzá reprezinta o minune a culturii si civilizatiei moderne.

Chichen Itza, astazi unul dintre cele mai populare locuri turistice din Mexic este un urias sit arheologic pre-columbian, reprezinta fuziunea civilizatiilor mayasa si tolteca care a dat nastere unui centru politic, militar si religios cu o puternica influenta asupra regiunilor invecinate, timp de aproape patru secole. Situl prezinta o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numeste stilul „mexicanizat” si cu influente din stilurile vazute in centrul Mexicului si pana la stilul Puuc din campiile nordice.

Unele piramide Maya au fost construite pentru a reflecta evenimentele astronomice. Nu este un secret faptul ca Maya au fost astronomi avansati – ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca multe mari structuri Maya, cum ar fi piramida El Castillo (Templul lui Kukulcan) din Chichen Itza, reflecta evenimentele astronomice.

Ceea ce insa se dovedeste a fi atractia principala a piramidei aduna de doua ori pe an mii de vizitatori la Chichén Itzá si anume coborarea simbolica a Sarpelui cu pene in timpul echinoctiilor, o umbra inundabila, numita \”sarpele\”, ce aluneca de-a lungul partii de nord a scarii din Kukulcan. Acest lucru este cauzat de unghiul soarelui lovind cele noua terase principale. Echinoctiul de primavara este cel mai notabil efect de lumina si umbra de-a lungul scarii acestei magnifice piramide Maya.
Odata ce ajunge la baza, acest „sarpe” se intregeste prin unirea cu capul sculptat al lui Kukulkán, probabil pentru a juca rolul principal in ritualurile agrare, profund conectate la ritmul naturii.
Nu trebuie sa ratati un astfel de eveniment magnific ! Rezervati o vacanta in minunatul Mexic!


Un alt detaliu nemaipomenit al piramidei ce impresioneaza audienta este ecoul format pe partea nordica, de catre sirul de trepte, la o bataie din palme, sunetul se loveste de pietre si se transforma in tipatul pasarii Quetzal, ce simboliza la mayasi forta creatoare, unindu-se cu sarpele in personificarea zeului Kukulkán.
Observatorul Astronomic, cea mai importanta structura din orasul infiintat de Itzá, era folosit de catre astronomii mayasi in studierea astrelor. Patru orificii in peretii camerei principale a turnului cilindric corespund celor patru puncte cardinale. Datele de echinoctiu si solstitiu se stabileau dupa latimea, mai mica sau mai mare, a liniei de lumina formata printr-o fanta anume a observatorului.

Competentele astronomice ale Maya au fost atat de avansate, incat puteau chiar sa prezica eclipsele solare, iar astazi ramane o structura observatoare impresionanta si sofisticata.
Acest sit al patrimoniului mondial Chichén Itzá a fost numit unul dintre cele noua noi minuni ale lumii.

Știm ca fiecare vacanta este o experienta de viata pe care iti doresti sa o traiesti frumos. Suntem aici pentru a va transforma visele de vacanta in realitate.