Cel mai sacru monument din crestinism!

Stiati ca in Biserica Sfantul Mormant de la Ierusalem exista o mica structura deasupra camerei de inmormantare, cunoscuta sub numele de Edicule? Se spune ca este cel mai sacru monument din crestinism!

De curand a avut loc finalizarea unei renovari istorice a unuia dintre cele mai sfinte situri crestine – altarul care, conform traditiei, gazduieste mormantul lui Isus.

Altarul bogat ornamentat, numit Edicula, se afla in centrul Bisericii Ierusalimului a Sfantului Mormant, una dintre cele mai vechi biserici din lume, o cladire din secolul al 12-lea in Orasul Vechi al Ierusalimului.

Potrivit credintei crestine romano-catolice si crestine ortodoxe, Ediculele inconjoara pestera veche, unde trupul lui Isus a fost inmormantat si inviat.

Altarul Edicule este construit in jurul pesterii originale, vizitatorii pot ingenunchea in fata unei nise de marmura care acopera ceea ce se crede a fi banca in care a fost plasat corpul lui Isus.

Acum, pentru prima oara, vizitatorii pot sa se uite la ceea ce se afla in spate: zidul original de roca din ceea ce spune traditia este mormantul lui Isus.

Intrarea in aceasta incapere se face pe o usa mica si joasa prin care poate patrunde doar un singur credincios. Incaperea are vreo doi metri lungime si permite numai catorva credinciosi sa stea deodata inauntru, in vreme ce altii asteapta in rugaciune in capela ingerului, iar altii in fata Cuvuclionului, in biserica mare.

De fiecare data cate un calugar ortodox supravegheaza inchinarea credinciosilor la Sfantul Mormant, pentru a se evita imbulzeala. In dreapta ultimei incaperi a Cuvuclionului se intinde o lespede din marmura alba care protejeaza locul funerar in care a fost asezat trupul mort al dumnezeiescului, care dupa trei zile a inviat. In acest loc milioane de oameni din intreaga lume au ingenuncheat rostind cele mai sfinte rugaciuni, impletite cu lacrimi de durere, de multumire sau de speranta. Aceste momente emotionante iti lasa in suflet o bucurie si fericire unica, ce te cheama de fiecare data la Ierusalim.