Ce trebuie sa stii cand mergi in Dubai

Dubai-ul si oricare din celelalte emirate intampina cu caldura turistii din lumea intreaga si ii trateaza pe toti in mod egal.
Invitatia noastra este sa incercati sa intelegeti si sa respectati cultura locala. Nu uitati zicala ”Fii roman cand esti la Roma” si atunci totul va fi perfect.
Se spune ca stilul in care ne imbracam este astectul de baza al fiecarei culturi.
Dubai fiind o tara islamica este destul de conservatoare cand vine vorba de felul in care suntem imbracati in locurile publice. Pentru a fi respectuos fata de cultura Emiratelor Arabe Unite, purtand imbracaminte care acopera umerii, glesnele si alte parti intre ele ar fi de dorit.
Eticheta reprezinta un comportament social corect, maniere si politete. Eticheta dicteaza si restrictioneaza modurile in care oamenii interactioneaza, si arata respectul lor pentru alti oameni prin conformarea la normele acelei societati. Eticheta depinde de fiecare cultura, ceea ce este o eticheta excelenta intr-o societate poate soca in alta. Eticheta se contopeste cu cultura. Eticheta este oriunde o cerinta.


1. In pozitie sezand tineti piciorele unul langa celalt si nu incrucisate.
2. Intotdeauna mancati/beti folosind mana dreapta, in lumea araba mana stanga este considerate ca neigienica.
3. Cand un musulman se roaga nu treceti prin fata lui sau nu stati sa va uitati insistent
4. Nefiind musulman cereti permisiunea inainte de a intra intr-o moschee
5. Nu aratati cu degetul spre alta persoana – este considerat nepoliticos si lipsa de respect.
6. Nici o manifestare de afectiune in public
7. Evitati comportamentul agresiv (voce ridicata, ridicarea mainii, injurii sau gesture nepoliticoase) indiferent de ce se intampla
8. Cereti permisiunea inainte de a fotografia localnici
9. Relatiile sexuale din afara casatoriei sunt in afara legii, indiferent care sunt relatiile dumneavoastra cu partenerul/partenera acasa.

Dubai este un stat cu un cod moral si etic strict, avand legi foarte diferite de cele pe care le avem noi in Europa, ajungand in aceasta destinatie trebuie sa tinem cont de aceste diferente dintre noi si sa ne adaptam comportamentul in acest sens. Necunoasterea acestor reguli nu este acceptata in Emiratele Arabe Unite. Trebuie sa intelegem ca in ciuda modernitatii pe care o intruchipeaza Dubaiul pentru lumea intreaga, emiriotii sunt un popor foarte traditional. Aici cultura si traditia sunt foarte respectate si ei cer atat turistilor cat si expatilor sa le respecte valorile. In masura in care ceilalti ii respecta si ei raspund in acelasi fel, si veti cunoaste un popor cald si foarte primitor.
Alcoolul – persoanelor non-musulmane le este permisa consumarea bauturilor alcoolice numai in locatiile care au licenta in acest sens. In afara acestora cei care o fac sunt pasibili de toate consecintele legilor locale. Alcoolul este tolerat dar nu acceptat in Dubai (in alte emirate este interzis cu desavarsire). Nu veti gasi alcool in magazine.
Dansatul in public – este considerat indecent sau in ce privesc doamnele provocator. Dansati in cluburi (nu se admit sorturi sau incaltaminte sport) sau departe de orice privire straina, altfel poate deveni primejdios.
Tinuta – tinand cont de tara in care va aflati alegetiva cu grija garderoba avand in gand doar decenta (fara shorturi, maieuri, haine foarte mulate,prin inscriptiine de pe haine sa nu fie nici un mesaj ofensator, sumare sau transparente). In mall-uri veti vedea atentionare in acest sens: cei imbracati indecent vor fi rugati sa paraseasca mall-ul. Cand vine vorba de singurele doua moschei ce pot fi vizitate in Emirate- Jumeirah in Dubai (www.cultures.ae/jumeirah) si Sheikh Zaied in Abu Dhabi- domnii sunt rugati sa poarte pantalon lung si tricou cu maneca scurta sau camasa iar doamnele fie pantaloni sau fusta/rochie lunga si sa aiba umerii acoperiti (nu maieu sau bretelute). Pentru vizitarea interiorului moscheei toate doamnele vor imbraca abaia(rochie lunga si cu maneci lungi) si un sal sa isi acopere capul (puteti sa va folositi si salul propriu).
La plaja – si numai acolo se poarta costumul de baie(nu tanga) si este interzis topless-ul. In alte emirate insa este interzis pentru femei sa poarte costum de plaja (ex. Sharjah)
Conversatii cu localnicii – evitati subiectele legate de politica, de evitat criticarea oricarei familii conducatoare in emirate sau alte familii importante, nu se intreaba nimic legat de sotie/sotii se pune doar o intrebare generala ”Ce face familia?”
Exprimarea afectiunii in public – tinutul de mana in calitate de cuplu casatorit este singurul gest de afectiune acceptat in public. Imbratisarile sau saruturile nu sunt tolerate, orice exprimare a afectiunii fizice trebuie facuta numai in perimetrul celor patru pereti ai camerei in care locuiti.
Hartuirea sexula – Orice /turist expat care se adreseaza direct unui localnice in public, ii face o fotografie fara sa aiba permisiunea ei, o urmareste sau o “tachineaza” este considerat un comportament de neacceptat.
In metrou – este interzisa guma de mestecat si nu se mananca/bea
Fumatul – fumatul este restrictionat in multe locuri publice si sunteti rugati sa tineti cont de semnalizarea locala
Criminalitatea – zero.
Bucurati-va de o lume in care normalitatea e la ea acasa si unde oamenii stiu sa zambeasca.
Vacanta placuta in lumea mirifica a unicului Dubai! Poti alege un sejur in Dubai de la agentia de turism C&AE Business Travel.