Ski Bansko

Bansko este principala statiune de ski din Bulgaria, avand cel mai modern centru de schi dintre toate statiunile bulgareşti. Partiile de schi si snowboarding din Bansko se intind la altitudini ce variaza intre 2000 si 2600 de metri.

Bansko combina frumusetea naturii, atmosfera romantica a vechiului oras, monumentele culturale si religia. Zona este renumita si prin bucataria sa, a numeroaselor taverne (peste 200) si a folclorului autentic. Conditiile de schi in Bansko sunt excelente. Orasul se afla la altitudinea de 925 metri. Exista 55 de tunuri de zapada artificiala si 650 metri de pista luminata pe care se poate schia si noaptea.

Numele orasului Bansko vine de la vechiul cuvant bulgaresc “ban” care inseamna “stapan”. Este situat la 160 km de capitala Sofia si la numai 6 km de Razlog. Gratie facilitatilor excelente pentru ski combinate cu arhitectura unica a orasului, Bansko s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite pentru ski si snowboard. Intreaga zona este dominata de varful Vihren care vegheaza Bansko de la cei 2914 de metri ai sai.

Informatii despre Bansko:
Altitudinea statiunii Bansko: 900 m
Altitudinea maxima de ski: 2.560 m (spre varful Todorka: 2.746m)
Partii de ski: 70 km (incepatori: 24km; avansati: 28km; experti: 18km)
Tunuri de zapada: acopera 100% din partii
Perioada de ski: Decembrie – Martie
Cea mai dificila partie: Alberto Tomba (nr.9)
Cea mai usoara si lunga partie: Drumul de ski nr.1 (7km)

Ski in Bansko
In Bansko nu exista cartele cu puncte, ci doar abonamente (skipass) pe jumatate de zi, o zi sau mai multe zile. Preturile sunt comparabile, sau chiar mai mici decat abonamentele la ski de pe Valea Prahovei. Se plateste in Leva, iar in Bansko sunt destul de multe unitati de schimb valutar care accepta Lei sau Euro.

Din statiune urcati cu o singura telegondola cu 8 locuri pana la centrul Bunderishka (1.635m). Telegondola va face anterior o oprire la centrul Chalin Valog (1.467m) – la jumatatea distantei de mers. De la Bunderishka urca mai multe telescaune spre partiile aflate la o altitudine mai inalta. Veti ajunge si la popasul Shiligarnika (1.725m) unde veti gasi mai multe restaurante, iar aici se opresc majoritatea schiorilor pentru a lua masa.

Program Telegondola Bansko: 08.30 – 17.00

Traseu Bucuresti – Bansko:
Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Bansko

Transport cu autoturism (E83) Bucuresi – Bansko: aproximativ 8 – 9 ore.
Cu trenul: Bucuresti – Sofia, apoi cu autobuz pana in Bansko;
Autocar: Bucuresti – Bansko.

Poti alege una dintre ofertele agentiei C&AE Business Travel pentru ski Bansko.